Buzağılarda Retiküloruminal Süt Birikimi
.
اطلاعات کاربری
درباره ما
خبرنامه
en son içerik آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

 

 

Buzağılarda Retiküloruminal Süt Birikimi
("Ruminal Drinking")
 
"Bu nedir ve nasıl önlenir?
 
Ruminal Drinking, veterinerlerin sağmal buzağılarda gördüğü ana ölüm nedenlerinden biridir. Tek ölüm nedeni veya diğer ölüm nedenlerine zemin hazırlayıcı olabilir.
Ruminal Drinking, özofagus oluğu refleksinin başarısız olması (oluk ya tam olarak kapanmaz ya da hiç kapanmaz), böylece sütün abomazum yerine doğrudan retikülo-rumene akmasıdır.
İşkembede süt bakteriyel parçalanmaya uğrar ve laktik asit ve diğer uçucu yağ asitlerini üreterek asidoza neden olur. Bu, işkembe zarına zarar vererek iltihaba neden olur ve ayrıca abomasumda sütün pıhtı oluşumunu engeller . Enflamasyon özofagus oluğunun kapanmasını etkileyerek sorunu şiddetlendirir ve düzenli olarak meydana gelirse bağırsak duvarının kalınlaşmasına, sütün sindirim sisteminden daha yavaş geçiş hızıyla hareket kabiliyetinin azalmasına ve daha zayıf besin emilimine neden olur. İkincil bakteri ve mantar enfeksiyonu ile birlikte işkembe ülserasyonu da meydana gelebilir .
Etkilenen buzağılar genellikle yetersiz şartlandırılır ve susuz kalır. Ayrıca kemerli bir sırtla biraz depresif görünebilirler ve iştahsızlık ve zayıf emme refleksi olabilir. Diğer semptomlar arasında tekrarlayan şişkinlik, gri renkli gübre ile ovalama, saç dökülmesi ve zayıf koordinasyon yer alır.
 
 Olası risk faktörleri şunları içerir:
 
*Açık kovadan içmeye karşı memeden içme.
*Su içme hızı - buzağılar kovadan su içmeyi öğrendikten sonra sütü çok hızlı tüketebilirler. Emzikteki deliğin genişletilmesi veya        aşınmış veya hasar görmüş emzikler de içme hızlarını artıracaktır.
*Besleme yüksekliği – emzik burun hizasında olmalıdır.
*Sütün sıcaklığı yanlış (çok soğuk) – vücut sıcaklığında (39˚C) verilmelidir.
*Atık süt vermek.
*Düşük kaliteli süt ikame maddesi ve yanlış konsantrasyonda beslenmiş.
*Süt tadı.
*Düzensiz beslenme süreleri/seyrek beslenme.
*Stres
*Ağrı, sıkıntı veya güçsüzlüğe neden olan solunum yolu hastalığı veya yaralar gibi altta yatan hastalık. 
 
*Yeterince erken tespit edilirse durum tersine çevrilebilir, ancak kronik olarak etkilenen buzağıların iyileşme şansı düşüktür ve bu nedenle önlem almak tedavi etmekten daha iyidir. Etkilenen buzağılar, semptomlar ortadan kalkana kadar bir emzik/meme ucu şişesi aracılığıyla daha az miktarda sütle daha sık beslenmelidir. Özofagus oluğu, süt vermeden önce buzağıya emmesi için bir parmak uzatılarak kapanması için tetiklenebilir. Bikarbonat içeren sıcak bir elektrolit solüsyonunun tüplenmesi, etkilenen buzağılarda ruminal asidozla mücadeleye yardımcı olabilir.
 
*Zayıf, ürkek veya stresli buzağılarda yemek borusu oluğu oluşma olasılığı daha düşüktür, çünkü buzağılar süt içme konusunda heyecanlıyken oluk kapanması gerçekleşir. Su, oluğun kapanmasını teşvik etmeyecektir.
 
*Buzağı hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisi Ruminal Drinking önlenmesi için çok önemlidir ve birincil hastalığın başarılı bir şekilde tedavi edilmesi buzağının oluğun normal işlevine geri dönmesini sağlayacaktır.
 
Tedavi:
Değişik tedavi seçenekleri yapılabilir. Birçoğu semptomatiktir. Öncelikle beslenme rejimi düzenlenmeli. Süt içme kova ve emzikler ile buzağı ilişkisi 45 c eğim esasında olmalı. Öğün sayısı arttırılıp verilmesi gereken süt miktarı azaltılabilir.  Kronik rumen drinkerde  mümkün olduğu en kısa sürede hayvanlar sütten kestirilmeli , buzağı başlangıç yeminden arka arkaya iki gün 1 er kilo tüketen buzağılar hemen sütten kestirilmeli,  keza günlük 600‐700 gr canlı ağırlık kazanan buzağılar da sütten kestirilebilir. Primer hastalık ortadan kaldırılmalı. Gerekli sıvı elektrolit destek mutlaka sağlanmalı. Süt ile verilebilen ve alkali ortamı sağlayabilen ORS dan yararlanılmalı. Kaolin ve Pectin ile desteklenmiş elektrolit içeren ürünlerin verilmesi ile hızlı bir iyileşme sağlanabilir. Böylece ülser ve ön midelerdeki erezyonlar da kontrol altına alınmış olabilir. Kaopectin seçici bir ürün olarak mutlaka değerlendirilmeli. Mentollü içeriği ile antiseptik etkinlik oluşturarak anormal bacteri fermentasyonunun önüne de geçilmiş olunur. Emme refleksi mutlaka stümüle edilmeli. Bu amaçla H2 reseptörlerinden yararlanılabilir. Keza probiyotik takviyesinin de çokça yararlı olabileceği düşünülmektedir.
 

yın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

"




:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 395
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 16 / 1 / 1402
.
مطالب مرتبط با این پست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:








konular موضوعات
ürünler صفحات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
En Çok Görüntülenen Gönderiler مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی